Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 06:42 - Търговия в мрежата
Автор: jonjonson Категория: Бизнес   
Прочетен: 3053 Коментари: 2 Гласове:
45


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 



Пазаруването в книжарница е сакрално дело за запаления читател. Насладата от разгръщането на книгите, внимателното им разглеждане и подбиране не може да се сравни с нищо друго.
Само че в епохата на Amazon.com и онлайн покупките пазаруването вече е съвсем друго изживяване - вместо ти да ходиш в царството на книгите, те идват право при теб. Седиш си пред компютъра, дощяло ти се е примерно да излистиш "Конникът без глава" и след ден ти го носят в плик, докато си вариш яйца у дома... От няколко години това е реалност и у нас, а търговията с книги по интернет се разраства със сериозни темпове.

Причината е, че в България вече има необходимите предпоставки за развиване на такъв бизнес - интернет навлезе в голяма част от домовете, съществуват възможности за бързи куриерски доставки и разплащания. А пък електронните магазини притежават редица предимства пред класическите - възможност за достигане до по-голяма аудитория, по-лесна поддръжка, по-малко странични разходи и т.н. Затова уеб книжарниците могат да съсредоточат повече усилия в привличането на клиенти.
Разбира се, основно място на пазара заемат големите издателства и вериги книжарници, които освен всичко друго предлагат и продажби по интернет. Но наред с тях вече се появиха и куп магазини за книги, съществуващи само в уеб пространството. Това са проекти с най-различни мащаби и амбиции, но всеки от тях си има своя стратегия и идеи, които да го отличават от конкуренцията.

Един такъв сайт е дело на ценителя Христо Блажев

Наскоро появилият се knigazateb.com разчита на внимателния подбор на качествена и сериозна литература. "При нас всяка книга е прочетена и преценена, написано е лично ревю, потърсен е клип и прочие", споделя Христо. "Пазарът е пренаситен, трябва да дадеш нещо различно на читателя, не просто да му стовариш книгите", добавя той. Христо разчита и на вярната аудитория, която е спечелил покрай популярния си блог "Книголандия". Тъй че "Книга за теб" е продължение на успешното му пребиваване в уеб пространството.

Христо създава "Книга за теб" заедно с Александър Кръстев (автор на друг популярен блог - "Аз чета"). Засега двамата сами поддържат сайта и обработват всички поръчки. Даже понякога собственоръчно осъществяват и доставката на книгите като форма на лично отношение към клиента.

Експертът в книжния бизнес

Здравко Григоров създава зоната на книгите

"От двайсет години търгувам с книги", разказва главният мениджър на bookzone.bg. "Нашият сайт е плод на 12-годишен проект, още с излизането на Amazon се заинтригувахме как можем да направим такова нещо в България", обяснява той. В крайна сметка идеята се реализира и от два месеца насам зоната на книгите привлича читатели.

Книжарницата разчита да спечели вниманието на по-младата аудитория с множество динамични промоции и безплатни доставки. Предлага всякакви по вид и жанр книги, които са лесно откриваеми из сайта по много параметри. Правят се и отстъпки на комплекти книги, дори се уреждат томболи с награди.

Здравко Григоров се стреми към безупречност, защото си дава сметка за особеностите на интернет пазара. "При уеб книжарниците грешките веднага се наказват, защото недоволен клиент никога не се връща. Той има предостатъчно избор и веднага се пренасочва към някой от другите сайтове".

Пламен Димов влиза в бранша по наследство

Той е намерил начин да продължи семейния бизнес, но в по-друга форма. Родителите му са собственици на верига книжарници в Ямбол и Пламен решава да използва каталога им, за да направи сайт с онлайн продажби. Така в средата на миналата година се ражда ops.bg. Пламен сам поддържа сайта и отговаря за поръчките. Разработил е система за отстъпки на редовните клиенти, отделно прави и промоции на най-купуваните книги. Засега най-често получава поръчки за художествена литература, но иначе предлага всякакъв вид книги.

Пламен следва тенденцията към книжарниците да се прикачват уеб пространства за свободно обсъждане на предлаганите книги. В cafe.ops.bg могат да се намерят рецензии не само на книги, но и на филми и музикални албуми. Пламен има цял куп идеи как да разшири този сайт и да привлече повече потребители.
Доставките у нас стават все по-бързи и евтини, но разбира се не всички оферти са толкова атрактивни, колкото изглеждат на пръв поглед.
Трудно е човек да се ориентира в морето от уеб книжарници, пък и те постоянно привличат вниманието му с някакви оферти и промоции.
При закупуване на единична книга отстъпките варират между 5 и 20%. На места има и допълнителни намаления, ако купите няколко книги накуп или поръчката ви достигне определена стойност.
Цените на доставките доста варират не само заради тарифите на куриерските фирми, а и защото книжарниците поемат различна част от доставката на крайния клиент. Все пак получаването на една книга в София не би трябвало да ви излезе повече от 5 лв.
За провинцията вече зависи в коя зона е населеното място и е възможно да струва повече. Съществуват сайтове като например svetove.com, book.store.bg и books.slovo.bg, които при определени условия (най-често минимална стойност на поръчката) поемат голяма част от доставката и клиентът плаща за нея значително по-малко.
Понякога може да случите и на съвсем безплатна доставка (в момента bookzone.bg предлага това за всички книги и в цялата страна). Така поръчката често излиза по-изгодно, отколкото ако има някаква на пръв поглед апетитна отстъпка от цената на самата книга.

Предлагат се и по няколко метода за плащане, но засега почти всички клиенти плащат директно на куриера
В тези случаи товарителницата, която куриерската фирма издава, играе ролята на касова бележка. Все още малко хора имат доверие в онлайн разплащанията и този сектор тепърва ще се развива. Още по-скромен е интересът към плащания с кредитни и дебитни карти.

Сроковете за доставка варират между един и пет работни дни в зависимост от конкретния сайт и фирмата доставчик, както и от населеното място на клиента. Отдавна не е проблем да се доставят пратки и на работни адреси, а някои сайтове даже предлагат да изберете в кой часови пояс да ви се донесе книгата. Разбира се, стават и грешки. "Досега в ops.bg съм имал една изгубена и една забавена пратка", признава Пламен Димов. Естествено, той при първа възможност се извинява на клиента и възстановява поръчката му. Но няма как такива ситуации да се избегнат напълно, все пак и доставчиците понякога се объркват. Ако и на вас ви се случи нещо такова, потърсете в съответния сайт начините за връзка с книжарницата и ги уведомете за проблема. При по-сложен казус пък е добре да се запознаете детайлно с общите условия на конкретния интернет магазин.

Ако още не сте решили какво ви се чете и разчитате да си изберете от каталозите на уеб книжарниците, ще срещнете затруднения. Все още в сайтовете има оскъдна информация за предлаганите творби, обикновено се копират едни и същи анотации. Книжарницата на "Пингвините" (pe-bg.com) и bookzone.bg са от малкото, които понякога предлагат откъси от самите книги.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8698§ionid=5&id=0001501







Тагове:   търговия,   мрежа,


Гласувай:
45



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - А пионерът бях аз,
02.04.2011 17:37
колкото и нескромно да звучи. Но фактите са си факти. Още през 2004 година създадох първия си сайт Отслабни.нет и започнах да продавам от него 4 ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ!
цитирай
2. waterway - Това е толкова истинско!
23.10.2011 12:51
Това е толкова истинско! - 'Пазаруването в книжарница е сакрално дело за запаления читател.'
/ само тази дума 'пазаруване' хич не ми пасна :-), но нали е бизнес-блог ;-)) /
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jonjonson
Категория: Забавление
Прочетен: 72088
Постинги: 14
Коментари: 28
Гласове: 623
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031