Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 03:40 - Внимавайте с покупките!
Автор: jonjonson Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4213 Коментари: 6 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





Защо рибата е застрашена храна?
Най-бързо развалящия се продукт е рибата. Рибният пазар в страната е малък и не добре развит, както и контрола върху качеството на добивната продукция на риба, надзора на водоемите (особено частните), а изискванията за съхранение не винаги се спазват коректно от производителите.

Защо месото е застрашена храна?
Масовите производители на животински хранителни продукти, продъжават да използват евтини и ефективни методи за повишаване на добивността, за които отдавна има информация и открити рискове. Такива са например захранките със стероиди и костно брашно, зериозните антибиотици и др. Съществуват съвременни методи за отглеждане на животните, близки до техния естествен начин на живот, които понижават стреса и осигуряват доброто им здравословно състояние. В страната ни, обаче законът за етикетиране все още не изисква отбелязване на метода на производство на продукта.

Защо млякото е застрашена храна?
Причините са сходни с важащите за месните изделия. Често при производството на млечни продукти, някои производители добавят сгъстяващи агенти и некачествени щамове млечно кисели бактерии. Резултата е завидно на вид кисело мляко с нищожни хранителни качества. Производството на сирена и кашкавал изискват определен период на "зреене", в който той оформя храктерните си качества и вкусови особености. Множество производители, обаче съкращават тези срокове.

Защо яйцата са застрашена храна?
Дезинфекцията на яйцата е най-големия проблем, следван от бързото им разваляне. Салмонелата се разпространява от кокошката към консуматора, чрез полепване по повърхността на яйцата. Има сериозен риск на публичните и квартални пазари да се продават, яйца от непроверени птици с подправени печати за качество и дезинфекция или с изцяло липсващи такива.

Какво прави геннo модифицираните храни застрашени?
Множество генно модифицирани храни са пригодени към устойчивост на определени вещества имащи токсичен ефект за паразитите по растенията. Има множество рискове свързани с натрупване на количества от използвания инсектицид в крайния продукт. Стандартите за качество за това в България са на ниво доста под европейското.

Какво прави плодовете и зеленчуците застрашени храни?
Рискът идва от масовото и безконтролно използване на синтетични торове и биоциди / хербициди, инсектициди, фунгициди и др. Съществуват сериозни рискове от натрувпане на вредни вещества в крайния продукт.





Гласувай:
30



1. crawler - По всичко изглежда, че ще си стоим ...
22.03.2011 08:33
По всичко изглежда, че ще си стоим гладни.
цитирай
2. desozz - Ужас
22.03.2011 08:45
От днес минавам на фотосинтеза!
цитирай
3. stomanata - Наука
22.03.2011 09:21
Значи най-ценната наука се оказва химията. Без друго може, но храната е незаменима. Защо не учих химия?
цитирай
4. анонимен - !!!!!
22.03.2011 12:16
ОПИТНИ ЖИВОТНИ СМЕ. ВСИЧКИТЕ.
цитирай
5. mikino - Е значи не трябва да ядем, по списъка по-горе...
22.03.2011 15:13
Офффф стига вече фобии! Има списък на ГМО-тата, разпространяваше се като брошура преди време. Ако трябва да се пазим от всичко, по добре да не живеем! А въздуха в София слагате ли го в списъка, водата... Не желая да живея в саксия! Хубаво е да се пазим, но прекалените неща не водят до нищо хубаво!
цитирай
6. galinpetkov - Офффф стига вече фобии! Има списък ...
24.03.2011 16:29
mikino написа:
Офффф стига вече фобии! Има списък на ГМО-тата, разпространяваше се като брошура преди време. Ако трябва да се пазим от всичко, по добре да не живеем! А въздуха в София слагате ли го в списъка, водата... Не желая да живея в саксия! Хубаво е да се пазим, но прекалените неща не водят до нищо хубаво!


Tолкова е вярно! А и колкото повече се притесняваме, толкова повече бели си навличаме на главата... Яжте от всичко, но в умерени количества - това, според мен, е рецептата за щастлив живот :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jonjonson
Категория: Забавление
Прочетен: 72149
Постинги: 14
Коментари: 28
Гласове: 623
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930